Разширяване на Ковид отделение в УМБАЛ Свети Георги ЕАД

Разширяване на Ковид отделение в УМБАЛ Свети Георги ЕАД

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка и сериозната необходимост от разширяване на легловвата база на УМБАЛ Свети Георги ЕАД е обособен сектор за диагностика и болнично лечение на пациенти, заразени или със съмнения за заразеност от COVID-19 в Административен блок на Клиника по Инфекциозни болести на площ от 1054,36 кв.м.

Преустройството е развито на две нива, в южното крило на сградата и е отделено функционално от останалата част на сградата.

На първо ниво е основен вход за пациенти. Там се разполага и рампа за хора в неравностойно положение и носилки. От преддверието се достига до лекарски кабинет и манипулационна. От запад е разположено и разливното с отделен вход, от където се подава храната. Това става през шублер, без да има контакт на външни хора. От източната страна е разположен санитарен пропусник за лекари със специализиран достъп. Там екипите се подготвят със специализирани защитни облекла, като минават през санитарен възел и душ. В тази зона се разполага и стая за почивка. В контролираната зона се разполагат стационар- девет болнични стаи за пациенти с ковид 19. Стаите са с две или три легла и санитарен възел. Общо на етажа се разполагат 21 болнични легла. Към отделението се разполагат лекарски кабинет, манипулационна, сестринска стая, складове, стая за помощен персонал, обща баня и санитарни възли. В югозападната част на сградата се разполага стълбищна клетка и изход с контрол на достъпа.

Второто ниво е решено с разполагане на две зали за интензивно лечение, предназначени за по-тежки случаи. В залите има разположени сестрински пост за постоянно наблюдение, баня с тоалетна, манипулационни станции и цялостно оборудване за интензивно лечение. В залите се разполагат общо 13 броя интензивни легла. На етажа са разположени: лекарски кабинет, манипулационна, склад, сестринска стая, баня, санитарен възел.

В сградата има на разположение панел с дози за медицински газове:кислород , вакуум, въздух до всяко болнично легло, както в интензивните зали, така и в болничните стаи и манипулационните.

Изградена е специализирана вентилация за интензивните легла с ламинарен поток на всяко легло. В болничните сгради е предвидена вентилация, с цялостно пречистване на въздуха. За допълнително пречистване на въздуха е на разположение UV въздушен пречиствател -стенен за пречистване на въздуха от бактерии и вируси >99%, безопасно присъствие на хора по време на работа, възможност за непрекъснато третиране на въздуха /24 часа/, бактерицидни лампи.

Във всички болнични помещения е положена винилова, безфугова, антибактериална настилка с холкер по под; Винилова , безфугова, антибактериална облицовка за стени и окачен антибактериален касетиран таван. Всички мокри помещения са изпълнени с гранитогресни плочи с антибактериални фуги за под, фаянсови плочи с антибактериални фуги за стени и окачен, антибактериален, влагоустойчив касетиран таван. Всички настилки и облицовки позволяват мокро почистване и дезинфекция.

Остави коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.